Tips

 Tjek varedeklarationen

Indkøbsguide: Kostfibre Fedt Sukker
Hvedebrød min.8 g max. 5 g max. 5 g
Rugbrød min.8 g max. 5 g max. 5 g
Morgenmads-produkter min.8 g max. 10 g max. 10 g
Mælk og mælkeprodukter max. 1,5 g max. 5 g
Ost max. 18 g /30+ max. 5 g
Kød og pålæg max. 12 g
Færdigretter, frosne kartoffelprodukter max. 5 g
Dressinger, saucer og pålægssalater max. 5 g

Sådan kommer du ud af sukkerfælden

Spis mellemmåltider

  • Undgå sult — sørg for at have sunde snacks og mellemmåltider i nærheden. En pose skrællede gulerødder i tasken kan gøre underværker i situationer, hvor vi er ved at gå sukkerkolde. Coop Danmark meddelte for nylig, at de nu sælger flere af deres snack-gulerodsposer (små lækre gulerødder) end deres poser med Matadormix!
  • Spis hver anden time. Voksne har godt af tre hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider. Børn har behov for tre hovedmåltider og 3-4 mellemmåltider om dagen.
  • Erstat slik og søde sager i hverdagen med frugt, grønt og nødder (i begrænset mængde).
  • Drik vand, når du er tørstig. Undgå sodavand, saftevand, kaffe og te i forbindelse med måltiderne. Vand eller mælk er bedst til maden. (Mini- eller skummetmælk, når du er over 1 år. Børn under et år skal have sødmælk).
 • Spis 300 g frugt og 300 g grønt om dagen — seks om dagen. Børn under 11 år bør som minimum have 200 g frugt og 200 g grønt om dagen – i alt fire stykker frugt og grønt.

Undgå tilgængelighed

  • Køb småt, men godt af slik og søde sager. Fald ikke for fristelsen til at købe søde slagstilbud, tre for tos pris for eksempel. Besparelsen ender bare som kalorier på sidebenene.
  • Hold skabet og skuffer sukkerfri til hverdag.
  • Køb ind efter behov (til festen eller weekenden) og smid resten ud.
  • Hvis du gør hverdagen til slik og sødevarerfri zone og weekenden til de dage, hvor du gerne må spise begrænset mængde sukker, så spis det med god samvittighed. Et fif til ikke at gå helt sukkeramok er at købe kvalitetschokolade eller flødeboller. De fylder mere og giver hurtigere fornemmelsen af, at du har fået nok.
 • Undgå sødemidler medmindre du er meget overvægtig eller har diabetes. Spis hellere den ægte vare, men meget mindre af den.

Tal om det

  • Lav aftaler og strategier med familien derhjemme, så slik og søde sager ikke bliver tilfældige indslag i hverdagen.

 

  • Tal med omgivelserne om, hvordan du og din familie gerne vil have det. Tal med skolen, lærere og de andre forældre, hvis du mener, at der er for mange kagedage. Læg op til dialog på arbejdspladsen, hvis du oplever, at der er alt for meget kage i omløb, foreslå godt groft brød og frugt i stedet for. Sæt sukkeret på dagsordenen og lav nye regler.

 

 • Du kan evt. selv starte med at servere sunde snacks til børnefødselsdagen eller for kollegerne næste gang, der er lejlighed til det.

”Jeg prøvede det for nogle uger siden, da min datter havde fødselsdag. Hun blev syv, og vi havde inviteret klassen hjem. I stedet for slikpose fik de alle en lille skål med pistacienødder, som de selv skulle knække skallerne på. Det blev en stor succes, for bagefter begyndte de at lege med skallerne og forme figurer på bordet. Ikke én spurgte efter den sædvanlige slikpose. Det havde jeg ellers frygtet.”

Lone, mor, Sønderjylland.

Den magiske grænse

Er der mere end 10 g eller 10 % sukker pr. 100 g i en fødevare betegnes den som slik eller dessert. I mælkeprodukter og brød er sukkergrænsen 5 g pr. 100 g. Se på varedeklarationen under ”heraf tilsat sukker” eller ”sukkerarter”.

Gå efter et højt kostfiberindhold — helst 8 g pr. 100 gram og gerne mere.

Sukkersheriffens ti skud

1. Spring ikke måltider over
2. Undgå sult – spis hver 2. time
3. Spis altid morgenmad
4. Spis tre hovedmåltider og to-tre mellemmåltider dagligt
5. Planlæg og tag højde for »lækkersult«
6. Drik vand for tørst – ikke sodavand
7. Spis mange komplekse kulhydrater fra groft brød, fuldkornspasta og brune ris
8. Spar på sukkeret
9. Lav aftaler i din afdeling – og overhold dem
10. Vis hensyn til personer, der ønsker at følge sukkersheriffens 10 skud