SOS

Hvad gør du?

Her følger 9 sukkersøde-situationer og udfordringer, som er typiske for forældre til små og mellemstore børn. Forhåbentlig kan du finde inspiration og mening i de råd, vi giver dig. I alle tilfælde handler det om at være på forkant og have tænkt tingene igennem, før du står i situationen. På den reduceres chancerne for at blive taget på det forkerte ben, når en ny sukkerudfordring pludselig dukker op. Så bliver det alt andet lige både lettere og sjovere at gøre sig umage.

1:

Du står hos bageren sammen med dit barn. I har købt rugbrød, og bagerdamen rækker nu en skål med småkager over disken og siger: ”Værsgo skulle det være en lille småkage.” Hvad gør du?

Svar:
I har en klar aftale i familien om, at I ikke spiser sødt i hverdagen. Når du derfor pænt og venligt siger: ”Nej tak, i hverdagen spiser vi ikke slik og kager,” til bagerdamen, så er det uden de store hyl og indvendinger fra den mindste i fødekæden. Han eller hun ved godt, hvor sukkerskabet står. Er det en indpakket slikkepind eller en karamel, der rækkes ned i børnehøjde, så kunne du referere til en stående aftale med barnet om, at den slags ryger direkte i Sherifdåsen derhjemme, men det bedste er helt sikkert et nej-tak i første omgang, så der ikke er unødige fristelser inden for rækkevidde. Så har du samtidig på en venlig måde givet den søde bagerjomfru noget at tænke over.

2:

Du er på café med en veninde og hendes børn. Veninden lægger an til at bestille chokoladeboller til alle, hvor du egentlig havde tænkt, at du og din datter skulle have en god, sund grovbolle med ost og skinke. Veninden er på vej op mod disken, hvad gør du?

Svar:
Gå efter hende og sig ligeud, at du havde tænkt, at I skulle spise grovboller, for ungerne er jo sultne, og de behøver ikke kage. Hvis veninden står af på den, så indgå måske et kompromis om at nøjes med en halv chokoladebolle til hver, altså købe både grovboller og chokoladeboller og så dele. Løsningen med at sidde med hver jeres café-mad er også en mulighed, men det gør det unægtelig svært for barnet med grovbollen at forstå forskelsbehandlingen. Hos børn er det ikke fornuften, men følelserne og lysten til det søde, der sætter dagsordenen.

3:

Farmor kommer glad ind ad døren, det er tirsdag eftermiddag, og hun glæder sig til at passe ungerne, mens du er til frisøren. Under armen har hun flødeboller, men hendes børnebørn har brug for rigtig mad. De er lige kommet ind ad døren fra skole og børnehave og er drønsultne. For øvrigt er det slikfri hverdag i dag. Hvad pokker gør du her? Drengene har spottet æsken.

Svar:
Allerbedst er det selvfølgelig at sørge for, at flødebollerne ryger op i Sherifdåsen. Hvis det ikke er muligt at klare situationen så let, så aftal at én flødebolle er ok EFTER den sunde eftermiddagsmad, som skal i maven først. Tag en god snak med farmor om fremtidens sukkergaver i jeres familie — en fremtid, der hedder voksendialog før tilbud om slik og kager i hverdagen. Foreslå hende andre søde alternativer som f.eks. frugt, snack gulerødder eller sukkerærter, hvis hun gerne vil have overraskelser med i håndtasken.

4:

I skal passe din søsters børn i aften, og det er fredag. De sidste par gange er dine små niecer trådt ind ad døren med en stor pakke isvafler, som udover pladsmanglen i jeres lille fryser også skaber tumulter i din families sukkerstrategi og weekendplaner. Der er Disneysjov på programmet i aften, og her får dine børn altid slik fra Sherifdåsen. Den tradition er de ikke til sinds at ændre på frivilligt. De glæder sig hele ugen til den traditionelle lille portionsanretning, og mængden her er rigeligt på én aften, synes du. Hvad gør du?

Svar:
Du ringer og taler med din søster i god tid i forvejen. Sig at de ikke behøver sende noget med, for I har købt ind, og hvis kusinerne absolut vil have noget med, så foreslå din søster, at de tager popcorn med – alternativt en bakke vindruer, en ananas eller anden børnevenlig frisk frugt.

5:

Din datter går til Minisport, dvs. at hun skifter idrætsgren fem gange undervejs i det halve år, projektet løber. Da første idrætsgren afsluttes, har to forældre taget kage med. Nu nærmer næste afslutning sig, og det på en onsdag, en halv times tid før aftensmad. Du ville foretrække, at din datter fik en grovbolle og noget frugt på det tidspunkt af dagen. Hvad kan du gøre?

Svar:
Det mest effektive er jo selv at melde sig som grovbollebager til anledningen og eventuelt efterlyse en forælder mere, der tager en pose eller et fad udskåret frugt med. Det handler om at være på forkant og gå i dialog med trænerne om, hvad der kunne være en god løsning. De har formentlig bare ikke tænkt over det på samme måde som dig – endnu – og bakker naturligvis op om dit gode initiativ.

6:

I skal på tur i Tivoli eller Zoologisk have, alle glæder sig. I har husket madpakken, får den spist og alt er fint, men så begynder plageriet. Der er is- og slikbode, hvor end blikket vender. Hvad gør I?

Svar:
Før I overhovedet træder ind i slaraffenlandet, skal de voksne være afklarede og gerne enige om, hvad der må være af sødt på dagens program – hvis overhovedet noget. Er det en is, en slikpind, en candyfloss, en fransk hotdog? Fortæl børnene klart og tydeligt, at der kun kan blive tale om en sød ting, for eksempel en is, som først bliver aktuelt, når alle har fået spist madpakken.

7:

Der er tid til at holde børnefødselsdag, og dit barn glæder sig og forventer en dag med masser af slik, is og kagemand, hotdogs, sodavand og hele pivtøjet. Hvordan undgår du at være skyld i en sukkeroverdrevet børnefest uden samtidig at skuffe den lilles store forventninger?

Svar:
Et godt råd er som udgangspunkt at udstikke rammerne for festens indhold af søde sager, før du beder dit barn om at komme med forslag til serveringen. Lad barnet vælge mellem flere søde valgmuligheder og server derudover god mad, frugt, nødder, grønt – noget med krummer i. Måske skal det være lagkage, kagemand, chokoladekage med slik på, flødeboller. Lad fødselaren vælge én sød ting og du kan så stå for de øvrige ting på bordet, som skal være festlige og dejlige, men ikke nødvendige fyldt med fedt og sukker. Du kan sagtens servere vand til. Prøv med agurkeskiver, appelsinbåde eller frosne bær i vandet. Giv sugerør til, så er succesen hjemme. Børn lader ikke menuen være afgørende for, om det var en god fest. Stemningen og legene er mere afgørende.

8:

Naboen har set efter huset, mens I har været væk. De er en børnefamilie ligesom jer, og du vil gerne give dem en ting som tak for hjælpen. På Bornholmerfærger står du i kiosken og overvejer, hvad du skal købe. Du opdager en æske fyldte chokolader, der ligefrem hedder: ”Thank´s for taking care of the house”, (tak fordi du kiggede efter huset). Nærmest helt oplagt at købe den, men du ved så også, at du indirekte er med til at bestemme naboens sukkerindtag den dag eller de næste. Hvad gør du?

Svar: Du overvejer igen og tænker, ”Jeg behøver jo heller ikke at komme med chokolade”, men hvad er der så af alternativer i en håndevending? Du ender med at købe cd´en, ”Hej Matematik”, som din familie selv elsker at skråle med på i bilen. Den falder sikkert i god jord hos naboen også. Det er noget med lige at vende tanken i hovedet og give plads til fantasien, for man kunne jo også… Det er signalværdien, det handler om og tanken, der tæller.

9:

Det er lige straks juleaften. Du ved, at hele dagen kommer til at byde på sødt og fedt i stride mængder for dine unger, du kan næsten ikke holde tanken ud, hvad gør du?

Svar: Det er kun JULEAFTEN én forunderlig dag om året. Lad os sammen lige huske på det. Sørg for at ungerne får en solid morgenmad, og prøv også at få noget rugbrød i dem til frokost, så de har god benzin i tanken at køre på. Forsyn med æbler og appelsiner og pærer og anden frugt undervejs, så godt du kan, men husk juleaften og dag er en ubetinget festdag —for rigtig mange børn, den bedste dag på året — og til fester skal der festes. Hvis der på den lange bane er godt styr på sukkeret i familien, så er der også råd til at slå til søren en gang imellem. Klap dig selv på skulderen for, at du overhovedet tænker over det.