Opråb til Sukkersheriffen fra en frustreret mor

Skrevet Onsdag d. 3 april, 2013

Kære Vibeke

Jeg håber, det er OK, jeg klager min nød og lufter min harme. Jeg har fået min ilddåb i den verden, som handler om at forsvare, at man ikke vil have ens vuggestuebarn skal have sukker til hverdag i instituionen:-(. Det er ikke let. Jeg HÅBER sådan, at du vil hjælpe mig lidt med nogle faglige arguemer og kildehenvisninger til at underbygge mine argumenter, som jeg løber panden imod en mur med.

Jeg har taget problematikken op med frugtgrød. Jeg ringede til en producent af økogrød  (Den Gamle Fabrik) og fik tallene på, hvor meget sukker der var i. De havde ikke opgjort sukkeret seperat, men kulhydrat var mellem 25 og 30 gram per 100 gram – og det går jeg ud fra er sukker. I vuggestuen, hvor de serverer frugtgrød som mellemmåltid to gange om måneden, siger de, at de selv laver deres grød og søder den med økologisk frugtsaft – og at sukkerindholdet er under 10 procent. Men det er jo ikke noget, jeg kan tjekke.

Der var ikke opbakning til at droppe frugtgrøden, så jeg kan ikke rigtig gøre andet end at leve med det.

Hvad jeg derimod simpelthen ikke kan tolerere – jeg bliver virkelig frustreret og sur over dette – er, at de i vuggstuen har tænkt sig at servere pebernødder HVER ENESTE DAG I DECEMBER. 3 per barn – hver dag i december. Min søn er ikke engang halvandet år!!!

Jeg har skrevet til både bestyrelse, lederen og kostudvalget – og løber panden mod en mur. Det er ‘en juletradition’.

Er der virkelig intet, jeg kan gøre? Er der ikke nogle anbefalinger, de SKAL følge? eller kan du henvise til et sted, hvor det står, at Sundhedsstyrelsen fraråder alt sukker til børn i den alder?

Burde der ikke være nogle kommunale retningslinjer? Kan man slet ikke gøre noget? jeg synes, det er SÅ frustrerende, at de har tænkt sig at give ham kage hver dag. Og i yderste konsekvens har vi tænkt os at sige, at vores søn ikke må få det. Og så skal han sidde der som den eneste og være udenfor.

Jeg HAR brugt alle argumenterne om sundhed, ikke at lære børn at mad og hygge hører uløseligt sammen, foreslået Havrefras og klementiner i stedet.. osv. Jeg har opbrugt mine argumenter, så jeg håber, du kan hjælpe ifht at få nogle helt klare faglige argumenter og retningslinjer på bordet.

Gider du hjælpe en frustreret ny-sukker-bevidst (og IKKE fanatisk – men helt ærligt… kage hver dag til min lille søn) mor. Jeg blev Så inspireret af dit foredrag… men puh, hvor er det allerede hårdt.

Bedste hilsner
Mor til 17 måneder gammel dreng.

*

SVAR FRA VIBEKE

Kære Mor

Jeg får helt hjertebanken af din mail – og er bag dig hele vejen!

Sundhedsstyrelsen ANBEFALER, at børn under 3 år ikke får sukker – altså slik, kage, læskedrikke mm.

Det er efter min bedste overbevisning de voksne behov, der dækkes med pebernødder i småbørnshøjde. Ikke børnenes!

Du må ikke give op!

Kærlig hilsen Vibeke

*

LÆS HER, HVAD SUKKERSHERIFFEN HAR BETYDER FOR FAMILIEN KUDSK BORG:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *