Budskab

”Sukkersheriffen – få styr på familiens sukkervaner” er en bog, der ikke siger nej til sukker — ikke på vilkår. Hvis vi er sunde og raske, er der også plads til sukker i kosten, bare ikke i de mængder, vi plejer. Og især ikke i de mængder, mange af vores børn og unge har fået for vane.

Seks ud af ti børn får i dag for meget sukker. Det er skidt, for sukkeret stjæler pladsen fra den sunde mad, der er nødvendig for at krop og psyke fungerer optimalt. Det betyder, at mange børn og unge bliver fejlernærede og ikke trives. Og det er skidt, selvom det hele sker i den bedste mening.

Et sukkerfornuftigt familieliv kræver ikke store omvæltninger eller afsavn. Det kan kun de færreste af os holde ud. Til gengæld kan de fleste af os stå distancen, hvis de forandringer, vi vælger at satse på, giver mening og sker langsomt med små skridt ad gangen.

Sukkersheriffen forsøger at give læseren tilstrækkelig med nyttig viden, gode værktøjer og masser af mod og omtanke. God erfaring siger, at det er dét, der skal til for at rykke.

STYR HESTEN

Sukkersheriffen anbefaler at luge de søde sukkersager ud af hverdagen for på den måde at kunne nyde dem i weekenden eller ved andre særlige lejligheder. Drop slik, is, sodavand og kager mandag til fredag og praktiser kunsten at holde et stabilt blodsukker. Alle kan lære det.

NYD FESTEN

Når hverdagen er sukkerfri, kan vi med god samvittighed slippe hestene lidt mere løs i weekenden og til fester, uden at det går ud over sundheden. Sukkersheriffen lover — amager og halshug — at opgaven hverken er for svær eller uoverskuelig, men den kræver en skudsikker strategi. Den kan helt enkelt hedde 5+2 — fem dage uden og to dage med sukker. Så er der styr på det.

Bogen er et miks af konkret viden, anekdoter, personlige cases og beskrivelser af typiske sukkerudfordringer for voksne med børn fra 0-13 år. Og du får masser af praktiske staldtips og råd til, hvordan familien får god ro og orden på sukkervanerne både hjemme og ude.
Eventyret om ”Sukkerprinsessen”, bagerst i bogen, kan kickstarte snakken med de allermindste om, hvorfor sukker ikke hører til i en sund hverdag.

Nikoline Werdelin har illustreret med tegneserier, og fotografen Anita Josephine Wales har været fluen på væggen og taget fotos af børn og voksne i hverdagen.